Αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι που μεγαλώνουν παιδιά
Ο χώρος του σπιτιού συνδέεται πολύ συχνά με το οικιακό ατύχημα που είναι μετά το τροχαίο ατύχημα μια από τις συχνότερες αιτίες σοβαρού τραυματισμού ενός παιδιού. Θα πρέπει λοιπόν να διαμορφώσουμε κάθε χώρο προβλέποντας τις κινήσεις ενός παιδιού που το καθιστούν ευάλωτο σε ατύχημα. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο μπορούμε να προβλέψουμε σχεδόν το 99% των συμβάντων που περιλαμβάνονται στο οικιακό ατύχημα. Πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι το ατύχημα είναι προβλέψιμο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις:
-Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: μαζεύουμε καλώδια που μπορεί να σέρνονται κατά μήκος μεγάλων επιφανειών. Εξετάζουμε πιθανά φθαρμένα καλώδια και τα καλύπτουμε με αντίστοιχο μονωτικό υλικό. Οι πρίζες οφείλουν να είναι καλυμμένες με πλαστικά καπάκια που δεν βγαίνουν εύκολα.
Η τηλεόραση πρέπει να είναι ιδανικά αναρτημένη σε επιτοίχια βάση τοίχου κι όχι πάνω σε τραπεζάκια χαμηλά, πάνω σε τραπεζομάντηλα, και σε κάθε περίπτωση σε ακραίες θέσεις του χώρου κι όχι μέσα στη μέση. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί από πτώση τηλεόρασης πάνω σε παιδί, με ολέθρια αποτελέσματα.
-Κουζίνα: ο ηλεκτρικός φούρνος πρέπει να έχει κλείδωμα ασφαλείας. Συρτάρια με αιχμηρά αντικείμενα πρέπει να είναι out of reach δηλαδή σε μη προσβάσιμα σημεία ή να φέρουν ειδικά κλειδώματα από πλαστικό που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα απορρυπαντικά οφείλουν να είναι σε ψηλά ντουλάπια κί όχι στο χαμηλό ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη όπως συχνά συνηθίζεται. Αν υπάρχει ταξιδιωτικό γκαζάκι πρέπει να είναι σε ψηλό ράφι και όταν αυτό χρησιμοποιείται , ελέγχουμε πάντα ότι το κλείσαμε τελείως με τη βαλβίδα.
-Βιβλιοθήκες/Ντουλάπες/Παπουτσοθήκες: όλα τα βαριά έπιπλα με όγκο, με την τοποθέτηση πραγμάτων εντός, δυνητικά μπορούν να αλλάξουν το κέντρο βάρους τους και να πέσουν. Βιδώνουμε την ράχη αυτών των επίπλων στον τοίχο με ούπα σε ένα ή δύο σημεία. Αν κάποιο έπιπλο έχει ράφια , αυτά λειτουργούν σαν σκαλοπάτι για ένα μικρό νήπιο. Προτιμήστε έπιπλα με κλειστά ντουλάπια, διαφορετικά απλώς βιδώστε όλα στον πίσω τοίχο.
-Πάρκο: παρατηρείται σε σπίτια όπου υπάρχουν παιδιά διαφορετικών ηλικιών , μέσα στο πάρκο ή την κούνια ενός μωρού να βρίσκονται και παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία του. Κάνετε καθημερινό έλεγχο στα παιχνίδια του μωρού και απομακρύνετε οτιδήποτε έχει σκοινί/κορδόνι καθώς και μικρά αντικείμενα ή παιχνίδια με αποσπώμενα εξαρτήματα ή ακόμα και σπασμένα κομμάτια..
-Μπάνιο: Διατηρείτε το μπάνιο στεγνό χωρίς λίμναση νερού σε σημεία. Τα ταπέτα πρέπει να κολλούν στο πλακάκι κι όχι να είναι ευκίνητα. Φάρμακα/απορρυπαντικά/σαπούνια/οδοντόκρεμες/καλλυντικά όλα σε μη προσβάσιμα σημεία. Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικά ταπέτα και εντός της μπανιέρας ή του ντους.
-Εξωτερικοί χώροι: για τον εξώστη χρησιμοποιείστε προστατευτικό πλέγμα με κάποιο ύψος ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας. Απομακρύνετε πολυθρόνες από τα κάγκελα, καθώς λειτουργούν κι αυτές σαν σκαλοπάτι για ένα παιδί που σκαρφαλώνει. Τυχόν φυτοφάρμακα για γλάστρες πρέπει να είναι σε κλειστά ντουλάπια κι όχι μέσα σε γλαστράκια. Τέτοια φάρμακα είναι ιδιαίτερα τοξικά και επικίνδυνα σε περίπτωση κατάποσης.
-Φαρμακείο σπιτιού: τονίζουμε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν φάρμακα και χάπια σε τραπέζια/κομοδίνα/ τουαλέτα. Όλα πρέπει να είναι μαζεμένα σε συγκεκριμένο κουτί σε ψηλό ράφι. Αν ζουν μαζί με την οικογένεια ηλικιωμένοι άνθρωποι συζητήστε το θέμα μαζί τους και τονίστε την αναγκαιότητα να προσέχουν πού τοποθετούν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Τα μικρά χρωματιστά χαπάκια μοιάζουν με καραμελίτσες και κουφέτα και η περιέργεια του παιδιού το ωθεί να τα δοκιμάσει.
-Σταχτοδοχεία/Είδη καπνιστή: Το πιο συχνό είδος δηλητηρίασης που προσέρχεται στο νοσοκομείο είναι η λήψη τσιγάρου είτε από το πακέτο είτε πόση νερού που βρισκόταν σε ποτήρι που χρησίμευε σαν …παροδικό σταχτοδοχείο! Κρατήστε όλα τα είδη που αφορούν το κάπνισμα εκτός σπιτιού, και σε ψηλά σημεία. Μην αφήνετε ποτήρια με γόπες πάνω στα τραπέζια. Τα παιδιά έχοντας δει τον γονιό να ΄φέρνει το τσιγάρο στο στόμα, αν βρουν ένα τσιγάρο εκτεθειμένο, θα μιμηθούν το γονιό βάζοντάς το στο στόμα και τελικά καταπίνοντάς το.
Τέλος, κάνετε ένα διασκεδαστικό πείραμα προκειμένου να διαπιστώσετε πώς λειτουργεί και αντιδρά ένα παιδί μέσα στο σπίτι. Μπουσουλήστε στα τέσσερα ώστε τα μάτια σας να είναι στο επίπεδο των ματιών του παιδιού σας και αναζητήστε πιθανές περιοχές κινδύνου στον οικιακό σας χώρο. Θα δείτε πόσα πράγματα πιθανώς δεν έχετε προβλέψει!