Επιστροφή στο Σπίτι – Διατροφή θηλάζουσας
Σταδιακά με τον πλήρη και αποκλειστικό θηλασμό έρχεται περισσότερο γάλα. Το διάστημα ποικίλλει από 20-60 μέρες. Η μητέρα πρέπει να γνωρίζει ότι το γάλα της είναι η σωστή και φυσιολογική τροφή για το νεογνό και ότι αυτό που παράγει , αυτό χρειάζεται το μωρό της. Σε κάποιες περιπτώσεις (όπως όταν έχει λάβει μετά τον έβδομο μήνα της κύησης κορτιζόνη) το γάλα μπορεί να καθυστερήσει λίγο περισσότερο. Σίγουρα όμως κάθε γυναίκα έχει γάλα. Δεν ευσταθεί καθόλου η φράση « δεν έχεις γάλα, δεν το φτάνει το δικό σου γάλα, δώσε λίγο ξένο, έτσι συνηθίζεται». Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό για τη μητέρα που αγωνιά να θηλάσει το μωρό της όπως είναι το φυσιολογικό, να ακούει τέτοιες φράσεις και μάλιστα από επαγγελματίες υγείας. Το νεογνό τις πρώτες ημέρες της ζωής είναι φυσιολογικό να χάνει περίπου το 10% του ΄βάρους του , το οποίο οφείλει να ανακτήσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα -10 μέρες ζωής. Είναι λοιπόν σημαντική η παιδιατρική παρακολούθηση του βάρους του παιδιού που θηλάζει.
Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές που γνωρίζουν όλες οι θηλάζουσες μητέρες για την αύξηση της γαλακτοφορίας. Το σημαντικότερο πρακτικό και δοκιμασμένο είναι η μαγιά. Εχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση της μαγιάς και προϊόντων που την περιέχουν (πχ. Μπίρα χωρίς αλκοόλ, νωπή μαγιά διαλυμένη σε νερό, μαρμιτ , γιαούρτι κτλ) αυξάνει πολύ την γαλακτοφορία. Σημαντική είναι η κατανάλωση νερού και γενικά υγρών.
Στις τροφές χρειάζεται μια ισορροπημένη φυσιολογική διατροφή που περιέχει πρωτεΐνη (κρεας λευκό, ψάρι), φυτικές ίνες σε λογική ποσότητα και άμυλο, όσπρια, φρούτα, λαχανικά , γαλακτοκομικά. Αν τυχόν η μητέρα έχει ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες (π.χ.) χορτοφαγία) θα πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα βιταμίνης β6-β12 και σίδηρο. Το μόνο που πρέπει να αποφεύγει η θηλάζουσα μητέρα στο διαιτολόγιο είναι η μεγάλη ποσότητα όσπριων και τα έντονα καρυκεύματα όπως τσίλι, πάπρικα, μπούκοβο, πικάντικα αλλαντικά. Και πάλι όμως θυμίζουμε στη μητέρα ότι ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική κατάσταση και έτσι πρέπει να βιώνεται από τη μητέρα και από τον οικογενειακό και φιλικό της περίγυρο. Η θηλάζουσα πρέπει να ζει και να τρώει φυσιολογικά χωρίς περιορισμούς που θα την κουράσουν και θα την αποπροσανατολίσουν.