Σιδηροπενική Αναιμία
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια πολύ συχνή κατάσταση στην βρεφική, νηπιακή και παιδική ηλικία. Υπάρχουν πλήθος αιτίες στις οποίες οφείλεται. Μια πολύ κοινή αιτία είναι η ταχύτατη αύξηση /ανάπτυξη του παιδιού , κατάσταση για την οποία ο οργανισμός καταναλώνει τις αποθήκες σιδήρου προκειμένου να ανταποκριθεί. Αυτό σε συνδυασμό τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού που μπορεί να μην σιτίζεται με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, προκαλούν την εξάντληση των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού και τελικά εκδήλωση αναιμίας με τα συνεπακόλουθα αυτής.
Ο δείκτης αποθεμάτων του οργανισμού σε σίδηρο είναι η φερριτίνη, η οποία προσδιορίζεται σε αιματολογικό έλεγχο ρουτίνας. Η τιμή της φερρίτίνης σε συνδυασμό με την τιμή του σιδήρου ορού, τον αιματοκρίτη , την αιμοσφαιρίνη και τις υπόλοιπες παραμέτρους των ερυθρών αιμοσφαιρίων (MCH,MCHC, MCV, RDW, ΔΕΚ) καθώς και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις που κατά περίπτωση ζητάει ο παιδίατρος δίνουν μια συνολική εικόνα. Είναι λάθος να προχωράμε σε θεραπεία με σίδηρο, αν πρώτα δεν έχουμε προσδιορίσει την αιτία. Σε συνδυασμό πάντα με την εξέταση και κλινική εικόνα του παιδιού θα σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα προτού προχωρήσουμε σε διαιτητικούς χειρισμούς και συμπλήρωμα σιδήρου.
Στη θεραπεία χρησιμοποιούμε σκευάσματα σιδήρου από το στόμα, με στόχο να γεμίσουμε τις αποθήκες σιδήρου, να ανεβάσουμε τα επίπεδα σιδήρου του ορού και τελικά να αυξηθεί ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη. Εκτός όμως από αυτό, θα πρέπει να ενσωματώσουμε στο διαιτολόγιο του παιδιού τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Στη μεσογειακή διατροφή υπάρχουν πλήθος τροφές με σίδηρο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι στις φυτικές τροφές, ο σίδηρος δεν έχει καλή βιοδιαθεσιμότητα, με συνέπεια ενώ περιέχουν σίδηρο , αυτός να μην απορροφάται από το γαστρεντερικό. Έτσι εστιάζουμε πάντα στις ζωικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Όμως ΔΕΝ αποκλείουμε από το διαιτολόγιο τις φυτικές τροφές γιατί παρ’ ότι δεν περιέχουν βιοδιαθέσιμο σίδηρο, ευνοούν πολύ την απορρόφηση του ζωικού σιδήρου. Παρακάτω δείτε τις τροφές και τους συνδυασμούς που μπορείτε να κάνετε.
Tέλος να θυμόμαστε ότι τα αναψυκτικά τύπου cola, ο καφές/τσάι και τα γαλακτοκομικά εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Πχ αποφεύγουμε να πίνουμε σκεύασμα σιδήρου με γάλα.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΡΕΑΣ ΛΕΥΚΟ/ΚΟΚΚΙΝΟ (προτιμούμε το κρέας ψητό ή βραστό):
- ΜΟΣΧΑΡΙ ,ΧΟΙΡΙΝΟ, ΚΑΤΣΙΚΙ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ και κιμάς από τα αντίστοιχα κρέατα
- Εντόσθια κρέατος κυρίως το συκώτι πουλερικών ή μοσχαρίσιο
- ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΨΑΡΙ/ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ:
- χτένια, σουπιές στρείδια, μύδια, χταπόδι, γαρίδες
- ΣΑΡΔΕΛΕΣ, ΤΟΝΟΣ, ΣΟΛΩΜΟΣ, ΠΕΡΚΑ
ΦΡΟΥΤΑ:
- Αποξηραμένα φρούτα όπως δαμασκηνο, βερύκοκο, σύκο
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΣΟΥΣΑΜΙ ηλιόσπορος, ΣΤΑΦΙΔΕΣ
ΨΩΜΙ και ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΣΙΔΗΡΟ, ψωμί ολικής άλεσης
ΜΑΥΡΟ/ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ
ΤΑΧΙΝΙ
Οσπρια: φακές / φασόλια λευκά και κόκκινα / μπιζέλια
ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
- σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, κόκκινο λάχανο, παντζάρι)
Εάν ο γιατρός μας χορηγήσει από του στόματος σίδηρο βελτιώνουμε την απορρόφησή του συνδυάζοντας τη λήψη με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C π.χ. με φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
Συνδυάζουμε τροφές με σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και φυτικές τροφές όπως: μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, δεντρολίβανο, πιπεριές, ντομάτα, πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριές, φράουλες, πχ μπριζόλα με λεμόνι, κοτόπουλο με πιπεριές, δημητριακά με φράουλες, κρέας με λιαστή ντομάτα, ψωμί με ταχίνι.