Co – Sleeping
Co-sleeping
Συχνή είναι η ερώτηση των νέων γονιών αν είναι θεμιτό η μητέρα να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο ή ακόμα και στο ίδιο κρεββάτι με το μωρό της. Ακόμα υπάρχει η έντονη αγωνία μήπως η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής συσχετίζεται με το σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Τα δεδομένα των υπαρχουσών μελετών δείχνουν ότι ενώ από ανθρωπολογικής πλευράς είναι πολύ φυσικό από τις πανάρχαιες κοινωνίες μέχρι σήμερα ο φροντιστής του μωρού να κοιμάται μαζί με αυτό, οι δυτικές κοινωνίες διδάσκουν ότι αυτό καθίσταται επικίνδυνο.
Καταρχήν τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πρακτικής είναι η επαφή και η αίσθηση της μητρικής παρουσίας δίπλα στο μωρό της που δημιουργεί στο βρέφος αίσθημα ασφάλειας, ηρεμίας, φυσιολογικής αναπνοής και ισχυρού δεσμού μεταξύ τους. Ιδίως για τη θηλάζουσα μητέρα που κατά τη διάρκεια της νύχτας θηλάζει, έχει αποδειχθεί ότι αφενός η αύξηση /ανάπτυξη του βρέφους ευνοείται από τους νυχτερινούς θηλασμούς. Αφετέρου η αντίδραση της μητέρας στα διάφορα κουνήματα, κλάματα και κινήσεις του μωρού κατά τον ύπνο είναι άμεση, γρήγορη και πάντα ανακουφιστική. Το σώμα της θηλάζουσας μητέρας καμπυλώνεται με προστατευτικό τρόπο γύρω από το μωρό της. Η θερμοκρασία του σώματός της ζεσταίνει ευχάριστα το μωρό. Στην Ιαπωνία , χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό Αιφνίδιων Θανάτων σε βρέφη παγκοσμίως κοινή πρακτική είναι η συνύπαρξη μητέρας παιδιού στον ύπνο.
Από την άλλη πλευρά όμως, ανασκοπώντας όλες τις μελέτες που αναφέρονται στον αιφνίδιο θάνατο , συμπεραίνουμε ότι το γεγονός αυτό συσχετίζεται με μητέρες καπνίστριες ή με κακή χωρόταξία της κλίνης (καναπές/βουλιαγμένα στρώματα/μαξιλάρια/ μικρά αντικείμενα στο χώρο ύπνου/ χρήση υπνωτικών-ναρκωτικών από τη μητέρα/ υποκείμενα νοσήματα του παιδιού/ χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο). Στη βιβλιογραφία δεν υπάρχει σαφής τεκμηριωμένη απάντηση και οι μελέτες αναφέρουν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση της πρακτικής co –bedding/co-sleeping
Σε κάθε περίπτωση αν η πρακτική του co sleeping υιοθετείται από την οικογένεια, θα πρέπει να διατηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:
- Ύπνος σε κρεβάτι με καλό κι όχι βουλιαγμένο στρώμα , με τοποθέτηση του μωρού στο κέντρο του κρεβατιού χωρίς χρήση μαξιλαριού και πάντα σε ύπτια θέση
- Μητέρα που δεν λαμβάνει οποιασδήποτε μορφής φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την εγρήγορσή της και την ταχύτητα αντίδρασης στο κλάμα του μωρού όπως αντιισταμινικά, υπνωτικά, οπιοειδή, ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ.
- Αν η μητέρα έχει ιδιαιτερότητες στις συνήθειες του ύπνου (υπνοβασία/ενύπνιος τρόμος/πολύ βαθύς ύπνος/ χρήση ωτασπίδας) δεν θα πρέπει να κοιμάται με το μωρό της.
- Το μωρό δεν έχει υποκείμενο νόσημα πχ. Εμπύρετο. Επίσης τα πολύ πρόωρα μωρά καλό είναι να μην μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με το γονιό.
- Η θερμοκρασία του δωματίου να είναι σωστή, χωρίς υπερβολική ζέστη/κρύο και ο ρουχισμός του μωρού να είναι κανονικός κι όχι υπερβολικός. Απαγορεύεται ούτως ή άλλως η χρήση της λεγόμενης «φασκιάς» δηλαδή του πολύ σφικτού, ζεστού και περιοριστικού κλινοσκεπάσματος γύρω από το σώμα του παιδιού.
Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να συζητάμε αυτά τα θέματα εξατομικευμένα σε κάθε περίπτωση οικογένειας κατά τις τακτικές επισκέψεις.